07 helmikuuta 2014

Elefanttimies



Joseph Merrick (5. 8.1862 – 11. 4. 1890) oli englantilainen mies, jota hänen epämuodostumiensa takia kutsuttiin Elefanttimieheksi. Hän tuli kuuluisaksi Lontoossa muutettuaan asumaan London Hospitaliin. Merrick oli syntynyt Leicesterissa, Leicestershiressa ja oli alkanut kehittyä epänormaaliksi ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Hänen ihonsa oli paksu ja muhkurainen, hänen huulensa kasvoivat normaalia isommiksi ja hänen otsaansa kasvoi luinen pahkura. Toinen hänen käsistään sekä molemmat jalat kasvoivat tavallista isommiksi ja jossain vaiheessa lapsuuttaan hän kaatui ja loukkasi lantionsa. Sen takia hän ontui pysyvästi. Kun Merrick oli 10-vuotias, hänen äitinsä kuoli. Isä meni pian uudestaan naimisiin. Merrick lopetti koulunkäynnin 13-vuotiaana. Hänellä oli vaikeuksia saada töitä. 1879, kun Merrick oli 17-vuotias, hän meni Leicester Union Workhouseen. 

Vuonna 1884, oltuaan neljä vuotta workhousessa, Merrick otti yhteyttä Sam Torr-nimiseen showmieheen ja ehdotti, että Torr ottaisi hänet mukaan näyttelyynsä. Tort suostui ehdotukseen ja kokosi neljä miestä huolehtimaan Merrikista, jota he kusuivat Elefanttimieheksi. Itä-Midlandsin kiertueen jälkeen Merrick matkusti Lontooseen esiintymään Whitechapel Roadilla Tom Normanin penny gaff-esityksessä. Tien toisella puolella oli London Hospital. Sairaalassa kirurgi Frederick Treves kävi katsomassa Normanin showta ja kutsui Merrickin sairaalaan tutkittavaksi ja valokuvattavaksi. Pian Merrickin sairaalakäyntien jälkeen poliisi lopetti Normanin toiminnan ja Merrickin managerit lähettivät hänet Eurooppaan kiertueelle.

Belgiassa Merrickin kiertuemanageri ryösti hänet ja hylkäri Merrikin Brysseliin. Hän kuitenkin pääsi takaisin Lontooseen. Frederick Treves vei Merrickin London Hospitaliin. Vaikka Merrickin sairauteen ei ollut parannuskeinoa, hän sai kuitenkin asua sairaalassa loppuelämänsä ajan. Treves vieraili hänen luonaan päivittäin ja Merrickista ja Trevesista tuli ystävät. Varakkaat lontoolaiset miehet ja naiset vierailivat myös Merrickin luona. Walesin prinsessa Alexandra kävi myös tapaamassa Merrickia.

Merrick kuoli 11.4.1890 ollessaan 27-vuotias. Hänen virallinen kuolinsyynsä oli tukehtuminen, vaikka ruumiinavauksen tehnyt Treves oli sitä mieltä, että Merrick kuoli, koska hänen niskansa meni sijoiltaan. Treves uskoi, että Merrick, jonka oli ollut pakko nukkua istuma-asennossa painavan päänsä takia, oli yrittänyt nukkua makuuasennossa ”ollakseen kuin muut ihmiset”. Varmaa kuolinsyytä ei tiedetä. Vallitsevan teorian mukaan Merrickilla oli neurofibromatoosi 1. 1986 esitettiin uusi teoria, jonka mukaan Merrickilla oli Proteus-syndrooma. Vuonna 2001 ehdotettiin, että Merrickilla olisi ollut sekä neuro neurofibromatoosi 1 että Proteus-syndrooma. Hänen hiuksistaan tehtiin DNA-testi, mutta testit olivat tuloksettomia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti