15 huhtikuuta 2014

Chang ja Eng Bunker

Chang ja Eng Bunker (11.5.1811 – 17.1.1874) olivat siamilaiset kaksoset. He syntyivät Siamissa (nyk. Thaimaa) Samutsongkramin privinssissa. Heidän isänsä, joka oli ammatiltaan kalastaja, oli hankiinalainen jä heidän äitinsä oli malaiji. Kiinalainen perimänsä takia kaksoset tunnettiin Siamissa ”kiinalaisina kaksosina”. Chang ja Eng olivat kiinni toisistaan vain rintalastan kärjen kohdalta rustoisella kudosmuodostumalla. Nykyaikana heidät olisi voitu erottaa toisistaan leikkauksella. Heidän maksansa olivat kiinni toisissaan ,mutta ne olivat siitä huolimatta kokonaiset ja toimivat itsenäisesti.

Vuonna 1829 brittiläinen kauppias Robert Hunter ”löysi” Changin ja Engin ja maksoi heidän perheelleen viedäkseen heidät maailmankiertuelle, jossa heitä esiteltäisiin kuriositeetteina. Kun kaksosten sopimus Hunterin kanssa päättyi, he päättivät aloittaa oman liiketoiminnan. Vieraillessaan Wilkesborossa Pohjois-Carolinasa vuonna 1839, kaksoset mieltyivät alueeseen ja jäivät asumaan 0.45 km2 kokoiselle farmille, joka sijaitsi Traphillissa. Kaksosista tuli Yhdysvaltain kansalaisia.

Kaksoset päättivät elää mahdollisimman normaalia elämää. He asuivat plantaasilla, ostivat orjia ja ottivat itselleen nimen Bunker. Huhtikuun 13. päivänä vuonna 1843 Chang ja Eng menivät naimisiin kahden siskoksen kanssa. Chang nai Adelaide Yatesin ja Eng Sarah Anne Yatesin. Heillä oli Traphillissa neljän hengen sänky. Chang sain vaimonsa kanssa kymmenen lasta ja Eng ja hänen vaimonsa 11. Changin ja Engin vaimot riitaantuivat ja lopulta White Plaisiin rakennettiin kaksi asuntoa vaimoille. Kaksoset viettivät kolme päivää kummassakin talossa.

Sisällissodan jälkeen Chang ja Eng alkoivat taas esiityä, mutta he eivät menestyneet. He olivat aina hyvin rehellisiä ja arvostettuja naapureidensa keskuudessa. Kaksoset kuolivat saman päivän aikana vuonna 1874. Changilla oli keuhkokuume ja hän kuoli nukkuessaan. Hän sain ilmeisesti aivohalvauksen nukkuessaan. Kun Eng heräi ja huomasi veljensä kuolleen, hän kutsui Changin vaimon ja lapset käymään tämän luona. Lääkäri kutsuttiin paikalle erottamaan Chang ja Eng toisistaan, mutta oli liian myöhäistä. Eng kuoli kolme tuntia myöhemmin.

Engin leski Anne Bunker kuoli 29.4.1892 ja Changin leski Adelaide Bunker kuoli 21.5.1917.

Kaksoseten yhteen kasvanut maksa on säilötty ja se on näytteillä Mütter Museumissa Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. Useita Changin ja Engin henkilökohtaisia tavaroita on esillä Pohjois-Carolinan Collection Galleryssa Wilson Libraryssa Pohjois-Carolinan yliopistossa Chapel Hillissa. Siellä on myös alkuperäinen Changin ja Engiä esittävä vesivärimaalaus vuodelta 1836.

1 kommentti:

  1. Slot Machines - New Jersey - JTM Hub
    Slot Machines · 경기도 출장샵 Lazy Bets 포천 출장샵 · Bigger Wins · Slots 전라남도 출장샵 · Progressive 의정부 출장마사지 Jackpots · Video Poker · Keno. Slot Machines · Bingo · Keno. 밀양 출장샵 Slot Machines · Table Games.

    VastaaPoista